Mirant Enrere: “ Les Prospes”

fullsizerender-2”Som de la Prospe!”
Aquesta expressió que sentim i diem sovint amb satisfacció de pertinença a un barri que ens estimem i pel qual hem lluitat i lluitem per millorar-ne les condicions, no és exclusiva nostra.

Això de la Prosperitat va associat a una època en la qual en diferents llocs de l’Estat i en zones perifèriques de les poblacions, es formen nous barris de gent que s’hi estableixen per prosperar, i per això un dels noms que hi fan sort és el de Prosperitat / Prosperidad. El més antic referenciat és la Prosperidad de Madrid, iniciat el 1862. En parlar del seu naixement escriuen: “El aspecto que mostraba la futura barriada de la Prosperidad era la de un conjunto de baldios y tierras de secano, atravesadas por un viejo camino de herradura y salpicada de tejares, casas de labor y algún ventorro…”. Aquesta descripció serviria per explicar el territori on es va crear el nostre barri!

Una altra Prosperitat que ja ha sobrepassat de llarg els cent anys és la d’Elda. És una cooperativa, “La Prosperidad”, la que construeix els habitatges del barri el 1899.

Trobem un altre barri amb el mateix nom i amb més de 100anys a Villargarcía de Arousa. I encara un altre a Salamanca.

Aquí també utilitzen això que ens sembla només nostre, “Prospe”. Per parlar del barri escriuen “El barrio de la Posperidad (“laprospe” – todo junto y con acento popular-)…”

És possible que ala península n’hi hagi algun altre que no hem sabut localitzar. A Sudamerica també n’hi ha un munt: Argentina, Mèxic, Equador (Guayaquil), Santo Domingo… i també a les Filipines.

Estaria molt bé que a per al nostre centenari, 2019, poguéssim lligar la presència de veïnes i veïns d’aquests barris homònim amb els quals, a més del nom, segur que compartim moltes altres coses!

Arnau Vilanova, A. Almunia

Anuncis