Una “foto”, de fa 44 anys, d’un trosset de barri

L’any 1974 des de l’Associació de Veïns es va repartir el barri en parts perquè diferents persones treballessin el seu fragment i expliquessin el que detectaven. Ajuntant-ho com un trencaclosques es tindria, el que ara en diríem, una diagnosi del barri.
Cadascú ho va fer amb el seu estil, uns amb plànols, altres amb croquis i text, altres només en text.
Aquest que reproduïm literalment és el que va fer l’Antoni Ferrando i Montsó, el rellotger que hi havia al carrer Tissó, tocant a Arítjols i que morí fa poc.
És un document que ens serveix per explicar com ha canviat el barri en els últims anys, fruit de la lluita veïnal.
Arnau de Vilanova, A. Almúnia

“Carrer Nou Pins: Al costat del nº 69 hi ha un solar convertit en abocador d’escombraries ple de porqueria i niu de rates. La plaça Nou Pins es troba en estat d’abandó total; quan plou es un fangar, no hi ha ni un arbre ni un banc, està sempre plena de cotxes aparcats i els nens no hi poden jugar.

A la cruïlla Flor de Neu Aritjols Viñeda, de molt trànsit i perillosa, hi manca un semàfor.
Carrer Aritjols: Sense asfaltar. Quan plou es converteix en un fanguer intransitable. A la cantonada Aritjols-Tissó hi ha un espai tapiat que impedeix la circulació pel carrer Tissó, es abocador d’escombraries i niu de rates. Hi ha dos o tres arbres que quan s’adobi el carrer no s’haurien d’arrencar.

A la cruïlla Viñeda-Tissó hi ha un terreny lliure apte per a jardins, camp d’esport etc. A la mateixa cruïlla hi manca un semàfor. Hi ha accidents molt sovint. Al carrer Viñeda hi ha una “acadèmia”.

El carrer Conveni es una riera plena de pedrots, quan plou una mica fort es transforma en un riu. No cal dir que no està asfaltat.

Al carrer Joaquim Valls entre Nou Pins i Viñeda, hi ha poca lllum. Hi ha un “colegio nacional” que en diuen “Tibidabo”

Antoni Ferrando i Montsó, 1974

Anuncis