Acta Comissió del Centenari | 05.05.2018

nena-barraques_webACTA COMISSIÓ DEL CENTENARI
5 de maig de 2018 a les 12 del migdia
Casal de Barri de Prosperitat

Assistents: Kiko Ruiz, Jordi Foix, Gonzalo García, Isidre Ramos, Pedro Cervera, Carles Benito, Pepi Ramírez, Mercè Abeyà, Joan Catafal, Elia Herranz, Andrés Naya, Esme Cócera.
S’excusen: Ferni Seijas i Laura Sánchez

1) El grup Efemèrides presenta un powerpoint fruit de la feina de recerca feta i que ha de servir per configurar la proposta definitiva. El document s’enviarà als presents perquè se’ls puguin mirar amb calma i fer les seves aportacions.
La valoració conjunta es farà a la propera reunió.
La idea inicial és convertir-ho en exposició i fer-la, al 2019.

2) Es presenta la versió “definitiva” de: La Prosperitat 1919-2019. Documentació, 54 pàgines de guia bibliogràfica que recull uns 250 títols que parlen de la història, l’evolució i la vida del barri.
La presentació oficial es podria fer al 2019, coincidint amb l’exposició Efemèrides, moment en el que el dossier es donaria per definitiu. De moment es penja al blog del Centenari.
El Punt d’Informació Veïnal de la Prosperitat és on es podrà acudir per consultar els documents que no es troben en llocs públics. La presentació i el funcionament del Punt es situa al gener de 2019. La seva posada en marxa, per les despeses que suposa, està lligada a la subvenció que rebi la Comissió.

3) Es mostra el tríptic elaborat que recull els 25 documents “bàsics”, tria feta amb una sel·lecció dels que es consideren més rellevants i imprescindibles per fer una primera aproximació al coneixement del barri.
És valora positivament el tríptic presentat i es fan observacions com veure la possibilitat de fer la lletra més gran. Es farà arribar als assistents habituals a les reunions de la Comissió perquè hi diguin la seva, abans de donar-li el vist-i-plau.

4) L’ exposició “40 anys de Festa Major” està practicament acabada, consta de 29 plafons que recullen, com s’havia acordat, cartells, programes, diari… dels 40 anys de Festa Major.
La inauguració es farà el 19 de maig coincidint amb la presentació de La Prosperitat i es tancarà el 10 de juny.

5) Presenta la seva feina el grup que ha estat treballant “Prosperitat 40 anys de música. 1979-2018” que recull els grups que han fet música al barri i que s’ha transformat en un llistat que supera els vuitanta.
La feina, de moment, es concreta en un macro-concert que començarà a les 6 de tarda del 19 de maig a la plaça Angel Pestaña, on a les 8 es presentarà el diari de la Festa Major.
La televisió de 9Barris gravarà properament entrevistes amb protagonistes dins d’un projecte que recolliria també concerts antics i gravacions a fer expresament de grups de 9 Barris.

6) Es parla del refugi de la guerra civil que han posat al descobert les obres del carrer de la Florida. Disposàvem ja de plànols del refugi que té el número 758 dels refugis de la ciutat .
Després de fer saber al Districte l’interès per la troballa, ha continuat l’excavació manual fins arribar a l’envà que tanca l’accés al refugi. Després caldrà esbotzar-lo per poder accedir al espai físic del refugi.
El valora la descoberta, accidental, que explica un moment important de la història i de que cal esgotar les possibilitats de que resti com a visitable.
El refugi figura a l’ordre del dia del Consell de Barri a celebrar el dilluns 7 de maig, a l’escola Mercè Rodoreda. Hi anirà en Joan per veure que diuen, per manifestar la nostra voluntat i per dir que ara que el carrer està esventrat és la situació única per buscar l’altre entrada que segons els plànols està propera al carrer de La Flor de Neu.

7) L’exposició “L’escola a la Prosperitat 1930-2018” està a l’escola d’adults de Joaquim Valls. El dia 24 d’abril en Gonzalo i en Joan en van fer la presentació davant d’una quarantena persones.
S’ha parlat amb Emilia, directora de la Biblioteca de Districte i està interessada en acollir-la. Se li ha entregat el dossier que recull l’exposició.
Es valora la possibilitat de portar-la al Castell de Torre Baró.

8) Al 2019 coincideixen el Centenari del barri i el naixement de Joan Brossa.
S’ha parlat amb la companyia de teatre Pirates, amb lligams al barri i que han fet diferents muntatges amb l’obra d’en Joan Brossa. Ens han presentat un pressupost per un espectacle de carrer sobre l’artista i que es representaria a la plaça Prosperitat on hi ha l’obra de Perejaume, Homenatge a Brossa.
Es demanarà entrevista amb en Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. La idea és integrar l’acte en els que, se suposa, s’organitzaran a la ciutat amb motiu del centenari del seu naixement. En Joan farà un esborrany de carta/email i l’Andrés s’encarregarà de fer-la arribar.

9) Segueix sense posar-se en marxa la pantalla instal·lada al Casal i que en bucle ha de passar imatges relacionades amb el barri i el seu centenari. La llum directa que rep durant unes quantes hores en dificulta la visió. Es farà una prova i en el cas de que sigui negativa caldria trobar una col·locació alternativa.
El primer contingut podria ser, l’exposició sobre l’escola, fotografies de l’ arxiu d’en Ramon Garanto, organitzades per en Gonzalo. S’escollirien fotografies de les que se’n desconeix l’indret, proposant un joc, amb “premi” a qui faciliti la localització.

10) La ponència del Nomenclàtor del dia 24-04-2018 va aprovar el canvi de nom de la plaça Harry Walker pel de “Plaça de les treballadores i treballadors de la Harry Walker” tal com havia demanat la Comissió. L’acord es sotmetrà a votació, dels grups municipals, en el plenari del 9 de maig a les 18’30, on figura en el punt 5 de Part Decisòria.

Propera reunió: Dissabte, 0 de juny a les 12 del migdia i al Casal de barri.