Acta Comissió del Centenari | 18.01.2020

nena-barraques_web
ACTA COMISSIÓ DEL CENTENARI
18 de gener de 2020 a les 12 del migdia
Casal de barri de Prosperitat

Assistents:Pepi Ramírez, Joan Llatge, Elia Herranz, Gonzalo García, Jordi
Foix, Andrés Naya, Ferni Seijas, Joan Catafal, Kiko Ruiz, Laura Sánchez, Pedro
Cervera, Alex López

S’excusen: Isidre Ramos, Pepi Ramírez, Ferni Seijas, Pedro Cervera, Mercè Abeyà

1) Es valoren les últimes activitats:
– Rutes «(Re)volta popular, Omnium Cultural (30 de novembre i 21 de desembre). Bon nivell d’assistència. Arriba informació de que es va trobar a faltar, aterrar més al barri i parlar de lluites concretes.
– «Donants de Memòria». Quatre sessions grupals i dues més, d’entrevistes individuals, amb molta participació i aportacions entusiastes del veïnat.
Caldrà veure el resultat final de l’audiovisual que estan muntant la Núria i la Mireia de la Cooperativa Trama. La feina es presentarà públicament, primer als «donants», pel febrer/març de 2020.
– Dos actes emotius i amb molt públic els del Vermutsical i Ball del Centenari del 14 de desembre. Un «Mateolika» generós i entusiasta va fer xalar a tota la sala del Casal que es va quedar petita. Marxa, bona música i un Casal també ple a vessar, al vespre, amb «Mon Casino Casamor». D’agrair la participació de la Xaranga de la Prospe.
Els dos actes, amb la presència de «la Prospe» i «el Pestanya», els dos cap-grossos nascuts amb el Centenari. – El 16 de desembre s’inaugurà a la Presó Model- 5ª Galeria, l’exposició: «Harry Walker: obrers i veïns en lluita».
Set torres quadrangulars, amb 28 plafons, on s’expliquen les dues lluites, complementat per una vitrina amb documentació original.
Amb una afluència notable de gent del barri i de fora. L’exposició és una proposta de la Comissió del Centenari i realitzada pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). L’acte fou presentat pel Director de Muhba, Joan Roca, amb intervencions de Jordi Rabassa, regidor de «Memòria Democràtica», un membre de la Comissió del Centenari i dels tres Comissaris de l’exposició. Hi era també Carles Vicente, Director de Memòria, Història i Patrimoni del Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).
– El «Sopar de Traje» del Casal, 19 de desembre, tingué un pastís de postres, elaborat per en Joan Llatge de la Comissió, on l’exquisidesa, es complementava amb simbologia del Centenari.
– Extraordinària la mostra de cartells d’Azagra i Revuelta. Una crònica del barri, materialitzada en l’exposició, inaugurada el 15 de gener al Casal de Barri.
Kike Espinoza s’encarregà de llegir, en nom de la Comissió, el text d’agraïment a la feina d’Azagra i Revuelta-

2) Estat de comptes. Memòria per justificar la subvenció de 2019
En Ferni presenta de forma detallada i precisa l’estat de comptes del Centenari, període 2019.
La facturació supera amb escreix el 50% de la subvenció, 6.000 €.
Es farà una donació de 40’10 € a Open Arms. En Ferni se n’encarrega.
Resta al compte de l’AV un romanent, aproximat, de 2.000 €
Es fan algunes observacions tècniques de caràcter comptable.
Els dubtes, en Ferni, els aclarirà amb l’ Antònia del Casal. Els comptes, amb les esmenes, es faran arribar a Isabel Santaulària, Coordinadora de Serveis a les Persones, qui ens ha assessorat a l’hora de demanar i justificar les subvencions.
En Pedro té enllestida la memòria, formulari i part gràfica. Incorporarà les aportacions que s’han fet.

3) Activitats programades des de la Comissió i encara per realitzar:
– El dia 25 de gener el Muhba ha programat una visita guiada a l’exposició de la Model. Cap dels Comissaris està disponible i ens proposen que ho faci la Comissió, afegint que pagarien la feina.
Entre els presents no hi ha ningú que pugui. Elia s’encarrega de dir-li a l’Albert Recio que té pensat anar-hi aquest dia.
– El dia 28 de gener l’exposició es presenta a la Lleialtat Santsenca. S’apunten per anar-hi: Gonzalo, Elia i Joan C.
– L’exposició arriba a la Via Júlia el 2 de març.
Es queda per fer la presentació el mateix dia, a les 7 del vespre. Jordi Foix s’encarrega de fer el cartell per publicitar-la.
Un dels comissaris, Nestor Bogajo, serà qui intervindrà.
– Es parla de la proposta de portar-la, no està programat, a la plaça de les Treballadores i dels Treballadors de Harry Walker.
El fet que no hi hagi dates per la fàbrica Oliva Artés, que està en obres, es veu més factible que sigui la Comissió qui s’encarregui de portar-la.
Cal veure com transportar-la, s’ignora com ho fa el Muhba. El lloc escollit seria el carrer Baltasar Gracián, davant del Poliesportiu, on es podria guardar.
– Tallers de Memòria: dijous: 6, 13, 20, 27 de febrer i divendres, 6 de març.
Es programen tres reunions per preparar-los:
a) 22 de gener, a les 19’45 h. Per definir el format. Andrés, Jordi Foix i els moderadors, José Manuel i Elia.
b) 29 de gener, a les 20 hores, amb els ponents del barri.
c) Data per concretar. Amb tots els ponents.
El Muhba ha fet el díptic per fer la difusió. Demanen entitats, amb adreces, per fer-los arribar. Es fa una llista: Biblioteca de Nou Barris, Biblioteca Vilapicina i Torre Llobeta, Biblioteca Zona Nord- Ciutat Meridiana, Biblioteca Trinitat Vella, Biblioteca Ignasi Iglesias, El Pou. Grup d’estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada, Centre d’Estudis Ignasi Iglesias, Memòria Trinitat Vella ( Amador), Memòria Històrica Trinitat Nova (Jaume)…
Andrés i Joan busquen les adreces i ho fan arribar al Muhba.
Dos-cents exemplars ens els reserven perquè sigui la Comissió qui els reparteixi.
La Comissió també ha editat un díptic, més casolà. Es va començar a repartir el dia de la inauguració de l’exposició d’ Azagra i Revuelta.
– El llibre «la Prosperitat: arrels històriques» està pràcticament enllestit. Falten algunes esmenes i el contingut de les dues solapes i de la contraportada.
Es mostren les 5 propostes de la portada que ha fet en Ru i se n’escull una.
La presentació del primer llibre de «La Prosperitat», es programa pel divendres, 13 de març, a les 19’30, al Casal. La presentació s’encarregarà a la Mercè Tatjer, que és qui la revisat i ha fet el pròleg.
– Visionar el treball de la Cooperativa Trama «Donants de Memòria.
– Exposició «Poliesportiu Valldaura (1978-2020). 42 anys gestionant esport, fent barri». La previsió és pels mesos de març/abril al Poliesportiu, on seria permanent. Abans de final d’any passaria pel Casal.

4) Reunions pendents
Hi han pendents de concretar dues reunions, ja emparaulades, amb en Jordi Rabassa i la regidora Margarida Marí-Klose.
L’Andrés farà l’esborrany, l’enviarà al Joan C. Després serà en Tòfol qui faci les correccions. Amb en Jordi Rabassa els temes serien: els faristols de Harry Walker, el refugi del carrer Florida, la Torre de Florida 50…
Es deixa a les seves mans el que convidi a Carles Vicente.
La de la Regidora seria per presentar-li la Comissió, el pla de treball i els temes de Memòria i patrimoni…
Seria interessant fer-la abans del 2 de març, per poder convidar-la a la inauguració de l’exposició a la Via Júlia…

5) Destí dels quadres de Miquel Fuster
Els dibuixos van servir per il·lustrar el llibre: «Harry Walker: lluita obrera, victòria veïnal»· Es decideix donar-los a entitats: Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, Casal de barri, AV Prosperitat, Parròquia Santa Engràcia, Poliesportiu, …Néstor Bogajo, autor de la primera part del llibre.
Es trien els que sembla que encaixen més amb cada entitat. Es dedicaran, en nom de la Comissió. Text i «cal·ligrafia»: Andrés, Joan C., Alberto i Tòfol.

6) Subvenció 2020
S’acorda, no demanar-la.
Si es crea un grup de treball, després de tancar la Comissió que sigui aquest qui ho faci, el 2021.

7) Toni Carlo canta a la Serrat
La decisió és que el Centenari acabi només el que té programat.
Per la implicació amb el barri de Toni Carlo i per la vàlua de l’espectacle, es demana que sigui Programació del Casal qui l’assumeixi.

PROPERA REUNIÓ: dissabte, 14 de març a les 12 del migdia. Hi haurà refrigeri?
Es contempla la possibilitat de convocar reunió abans si hi han coses concrets que ho exigeixen!!!! Han quedat sobre la taula temes com:
– Campanya per la torre de Florida, 50
– Gestió i manteniment dels Cap-Grossos
– La Web del Centenari
– Creació d’un grup de treball de Memòria i Patrimoni
– Continuïtat de la col·lecció de llibres «La Prosperitat»