Acta Comissió del Centenari | 19.01.2019

nena-barraques_webACTA COMISSIÓ DEL CENTENARI

19 de gener de 2019 a les 12 del migdia

Casal de Barri de Prosperitat

Assistents: Joan Llatge, Yousef, Jordi Foix, Ángel, Pedro Cervera, Laura Sánchez, Joan Catafal, Andrés Naya, Pepi Ramírez, Elia Herranz, Kiko Ruiz, Gonzalo García, Isidre Ramos, Ferni Seijas, Alberto Sanagustín

S’excusen: Mercè Abeyà i Esme Cócera

1) Yousef de l’AFA de l’escola Víctor Català diu que la contribució al Centenari serà a la Festa de les Cultures, 10 de maig a les 6 de la tarda. Cuina i dansa de 6 a 11 països.

2) Ángel de Teatreacció, carrer Conveni 51, s’ofereixen per participar al Centenari amb  les seves obres de problemàtiques actuals: drogues, sexisme…

En Pedro farà de nexe entre ells i la Comissió.

3) La carta adreçada a la Regidora, el 17 de desembre, amb l’historial que recull les queixes per les no respostes als correus i l’oblit dels compromisos adquirits a la reunió de 10 d’octubre, tampoc ha tingut resposta.

Davant de la situació ens queda, per al tema de terminis, una única alternativa: demanar la subvenció convencional,  malgrat la disconformitat. Seguim pensant que és un projecte únic i excepcional, i que és així com  s’hauria de considerar i valorar.

Pel pressupost presentat a la reunió del 10 d’octubre al districte, uns 24000€, caldria demanar-ne, uns 12000 €.

Sabem que ens en “garanteixen” un mínim de 5000€ (e.mail Carlos Izquierdo: 16.01.19).

La resolució de les subvencions no arriba fins els mesos de març/abril. Difícil programar sense saber amb què es compte i en cas favorable, el pagament no arriba fins passat, pràcticament, mig any. Cal per fer coses que algú avanci diners!

En cas que sigui negativa o menor, la situació esdevé catastròfica.

Es decideix estudiar la presentació d’una sol·licitud de subvenció a la Diputació. Convocatòria: “…commemoracions d’esdeveniments singulars de 25 anys, 50 anys, 75 anys, 100 anys… És a dir commemoracions singulars que són múltiples de 25 anys…”.

Janet Sanz es va oferir per fer una carta de presentació per acompanyar la demanda.

El termini s’acaba el dia 1 d’abril i els actes s’han de fer abans del 31 d’agost!

4) La resposta del veïnat al calendari ha estat molt bona. La primera edició, de 300, es va esgotar, també una segona de 50 i ara en resten uns quants d’una tercera de 50 més.

5) L’exposició “Efemèrides” i el tríptic “25 Documents Bàsics. La Prosperitat 1919-2019” es van presentar el dijous 17 de gener. La sala/bar del Casal estava plena i les intervencions es van seguir amb atenció. La valoracions captades eren molt positives.

Com passa sovint moltes cares conegudes, però també veïns no habituals, interessats i agraïts per la feina que s’està fent.

L’exposició es podrà visitar fins el 16 de febrer.

Els tríptics es repartiran, la setmana vinent, als centres d’ensenyament del barri (Kiko, Joan Llatge i Pepi) suggerint la possibilitat de rebre ajuda de la Comissió a l’hora d’elaborar treballs i fer altres activitats relacionades amb el Centenari.

6) El dissabte, 12 de gener, es van commemorar el 65 anys de la Bodega Eduardo. Molta gent durant tot el dia a la bodega i a Date Una Huerta que va col·laborar cedint l’espai.

La Comissió del Centenari hi va participar amb l’entrega d’un quadre reproduint una entrevista feta a Eduardo Blesa, fundador de la bodega, i publicada al Diari de la Festa Major, La Prosperitat, de 1998.

7) La companyia de Teatre Els Pirates té molt complicat fer a la primavera l’acte al carrer, dedicat a Joan Brossa, a la plaça Prosperitat, on hi ha l’obra de Perejaume “Homenatge a Brossa”.

La data proposada ara per la Comissió és el dissabte 28 de setembre.

L’exposició, al Casal, oferta per la Fundació Joan Brossa, es situa del 16 al 29 de setembre a la sala interior del Casal.

En Joan s’encarrega de comunicar-ho a la Noemi que és qui fa d’intermediari entre la Comissió i l’ICUB/Carles  Sala i la Fundació Joan Brossa.

8) Cal insistir als Castellers de Barcelona sobre quina és la seva resposta a l’actuació demanada al barri. Després del primer contacte, el 10 d’octubre de 2018, amb bona disposició per part seva, costa concretar. Han seguit altres recordatoris i estan pendents, diuen, de la reunió de la Junta. En Joan s’encarrega del seguiment.

9) El bateig dels capgrossos “el Pestanya i la Prospe” es situa  el dia de la presentació del Diari de la Festa Major (18 de maig). En Vicens i en Raül estan treballant en la seva construcció a l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana. En Kiko fa d’enllaç.

El mateix dia en Jaume Arnella podria interpretar el “Romanço del Centenari”.

10) Sembla una bona idea l’elaboració d’unes peces de ceràmica per obsequiar els col·laboradors del Centenari. El motiu podria ser el logotip. L’Elia farà una primera gestió. Es podrien entregar també als convidats de “les altres Prospes”, però el tema no s’ha treballat i queda poc temps.

11) Per al mural a la paret de Pablo Iglesias/Tissó caldria un esbós previ (Vicens i Raül) per presentar-lo a Paisatge Urbà i iniciar les gestions.

12) La possibilitat d’una taula rodona sobre l’emigració està sent estudiada per 9 Barris Acull. La data podria ser pel voltant del Festival de Sopes. El Casal reserva sala per al divendres 29 de març.

Dijous, 24 de gener, gent de la Comissió visitarà el Museu d’Història de l’Emigració de Sant Adrià de Besòs per valorar l’organització d’una visita oberta a tot el barri.

13) La carta enviada a les entitats demanant la seva participació està rebent respostes de penyes, escoles…

14) El Centenari s’exterioritza en els últims dies de diferents maneres:

  • A les Barriades: gener, febrer, març 2019. Dedicat al Centenari.
  • A tot el barri (Associació de Veïnes i Veïns). Hivern 2018
  • L’Arxiu (Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris). Número 75, desembre 2018
  • línianoubarris. Publicació mensual. Desembre 2018
  • Betevé. INFOBARRIS. 17 de gener 2019.
  • Biblioteca Nou Barris. Dedicat al Centenari: post al facebook, exposició al racó de col·lecció local, enllaç a la guia bibliogràfica: Prosperitat 1919-2019 Documentació. Gener 2019

15) L’Andrés ensenya les proves del llibre sobre Harry Walker. Molta feina al darrere i ben feta, fa goig. S’espera que estigui enllestit el mes de març.

Coincidint amb la presentació del llibre es preveu una exposició amb fotografies antigues, fetes amb motiu del llibre i els dibuixos, fets expressament, per en Miquel Fuster.

Falten dates per al canvi de nom. Ara està a Informació Pública i després caldrà el Decret d’alcaldia.

Cal el compromís municipal per posar un tipus de placa que expliqui la història de la plaça: la vaga i les lluites veïnals per aconseguir els equipaments.

16) Sobre la possibilitat d’obrir puntualment el refugi del carrer Florida per veure l’entrada i l’escala  es constata  que ens “han enganyat”. La trapa, com s’ha col·locat, amagant les nanses sota formigó i la justificació “només accessible per inspeccions” ho impedeix. No hi ha hagut ni la delicadesa de col·locar senyalització exterior que expliqui que hi ha allà i què significa per a la història del barri.

17) No tenim el compromís de quan i on actuarà la Banda Municipal. La proposta de la Comissió és el 14 o 15 de setembre a les 7 de la tarda.

18) S’enviarà un correu al Districte amb les tres peticions: plaques de Harry Walker,  senyalització del  refugi i data Banda Municipal.

19) Al barri hi ha l’obra de Jaume Plensa “L’escullera” en el tres nivells del carrer Conflent. Cal una dignificació de l’espai i una senyalització.

Es valora la possibilitat que Jaume Plensa vingui al barri. Tenim dos camins per intentar arribar-hi: Grup d’Història de Nou-Barris (Joan) i Isidre que li va fer una entrevista fa temps.

Amb motiu del Centenari de Joan Brossa també es veu interessant connectar amb Perejaume, autor de l’obra que hi a la plaça Prosperitat.

20) Sobre els  mocadors del Centenari es recorda que es té el disseny, l’empresa que ho pot fer i el cost.

S’afegeixen també les xapes, on es podria reproduir el logotip del Centenari.  La impressió es podria encarregar a Prospecapaz.

21) El grup de programació (Laura, Kiko, Pedro, Joan) es reunirà dimarts, 22 de gener a les 11 del matí, per continuar quadrant el calendari d’actes .

22) La feina de recerca ha donat fruits importants els últims dies. Amb la documentació preciosa trobada,  es té ara la certesa que la primera pedra que la Cooperativa de La Habitación Barata va posar el dia 1 de gener de 1919, en un acte multitudinari, era a la Prosperitat. On ara hi ha l’encreuament de l’Avinguda Rio de Janeiro i el carrer Tissó.

Amb la documentació, escrita i gràfica, que es disposa i la que s’anirà afegint es pot fer un llibret esplèndid que expliqui la Història de la Cooperativa i els primers batecs del barri. El fil per continuar avançant el tenim, el que cal és disposar de temps.

Propera reunió: Dissabte, 23 de febrer de 2019 a les 12’00 h. del migdia i al Casal de barri