Acta Comissió del Centenari | 23.02.2019

nena-barraques_webACTA COMISSIÓ DEL CENTENARI
23 de febrer de 2019 a les 12 del migdia
Casal de Barri de Prosperitat

Assistents: Andrés Naya, Jordi Foix, Joan Llatge, Elia Herranz, Gonzalo García, Pedro Cervera, Carles Benito, Kiko Ruíz, Pepi Ramírez, Joan Catafal, Laura Sánchez i Esme Cócera

S’excusen: Isidre Ramos, Mercè Abeyà i Ferni Seijas

1) Es decideix que “consti en acta que les actes” contribueixen a fer un seguiment de tota la feina de la Comissió i deixar-ne constància.

2) Assisteixen, com a convidats, tres coordinadors d’Aduir ( José Manuel, Carles…) entitat que treballa el tema de les relacions entre les diferents comunitats religioses.
Expliquen el projecte i se’ls suggereix que deixin contacte que possibiliti poder arribar a altres Entitats.

3) Degut al tema de les subvencions i al previsible volum de diners que caldrà controlar i moure durant aquest 2019 es veu la necessitat urgent d’enfortir el grup d’economia de la Comissió.
El grup queda format per: Ferni Seijas, Pedro Cervera, Joan Llatge, Andrés Naya.
Amb el suport puntual d’ Elia Herranz, Dani González i Fernando Carretón.
Es concreta una primera reunió per dimecres, 27 de febrer a 2/4 de 8 del vespre, al Casal.
Es recorda que la subvenció cobreix el 50% i que l’altre 50% cal que el generi el propi projecte. Injust i pervers per una cosa com és la Comissió del Centenari, on la gran aportació en feina, hores, dedicació… no es valora.
Hi ha consciència que la subvenció representa un risc important i responsabilitat per l’entitat que fa de paraigua per demanar-la: l’Associació de Veïnes i Veïns.
L’import total previst és de 2.4000 €, del quals, 12.000€ haurien de generar-se des de la Comissió.
Mentre no arriba l’ingrés hauria de ser l’Associació qui avancés els diners del seu fons i després retornar-los.
En el cas de que la quantitat concedida sigui menor, caldrà recalcular el projecte i notificar-ho a l’ Administració.
Dels 400 calendaris editats, se’n porten cobrats: 387!

4) Dilluns, 25 de febrer, l’Elia entregarà la memòria i les justificacions de 2018.

5) Pedro i en Joan Llatge van anar (19 de febrer) a la reunió informativa de la Diputació per la concessió de subvencions a commemoracions múltiples de 25 anys, 50, 100…
De moment, es decideix renunciar-hi per la complexitat de les condicions: els actes s’han de fer abans del 31 d’agost i la decisió d’otorgar-la o no i la quantitat, no serà pública fins a l’octubre/novembre! També aquí caldria justificar el 50 % en ingressos propis.
El termini s’acaba l’1 d’abril i es manté la possibilitat de canviar d’opinió. Laura va preparar la carta de recomanació que signaria la regidora, Janet Sanz i que, amb algunes modificacions, té sobre la taula.

6) Sobre la base del document  preparat per la Laura: “Programa 100tenari 2019”, es van concretant dates, format, economia… dels diferents actes proposats.

 1. El Casal presentarà al Festival de Sopes, la Sopa del Centenari. Pedro s’encarrega del text, Toni i Lluïsa d’elaborar-la.
 2. La presentació del llibre: “Harry Walker: lluita obrera i lluita veïnal” serà el divendres 29 de març a les 19’30 hores al Casal de Barri.
  La proximitat de les eleccions impedeixen la presència a la taula de càrrecs polítics.
  Hi hauria: Andrés Naya per la Comissió), Eugenio Madueño, Nestor Bogajo, Maria Eugenia Ibañez i Paqui (treballadora de Harry Walker). Es consultarà si hi pot ser en Ricard Viñas, historiador, però actualment amb càrrec de confiança (Comissionat de Memòria Històrica).
  Al  Casal es faria una exposició amb material gràfic del llibre. El dia 29 a la sala d’actes i de l’1 al 18 d’abril a la sala d’oci.
  S’han demant 300 llibres. Cal fer llistat per regalar i per la resta cal valorar la possibilitat de regalar-los a qui compri un bo d’ajuda al Centenari.
  S’en portarien a la Cultura va de Festa (5 de maig), amb l’exposició Efemèrides.
  Pel tema del canvi de nom de la plaça l’Andrés en parlarà amb en Carlos Izquierdo, així com del faristol explicatiu. Hi ha també impossibilitat legal de presència oficial de càrrecs polítics.
 3. 12 d’abril. Concert de guitarra, Juan José Barreda, dins dels actes de la Feria d’abril.
  Les despeses anirien a compte del Casal i amb les aportacions per completar de la Comissió i de la taquilla. Es proposarà a la Gestora un preu de 3€.
 4. Cal concretar data per la xerrada sobre migracions. Divendres 10 de maig.
  L’Andrés i la Mercè Abeyà estan en contacte amb l’Asun Blanco que és qui ho està preparant.
 5. 27 d’ abril, havaneres Casal de Gent Gran. Elisa Riera amb lligams amb el L’Espingari i amb documentació facilitada per en Joan prepara una lletra per una havanera/corranda…? dedicada al Centerari.
 6. 18 de maig diada del Centenari
  – Queda pendent concretar amb en Pep Salsetes (Joan) sobre el dinar popular. Sembla raonable establir un límit de 200 coberts.
  – 9 Barris Imatge s’encarrega de fer la GRAN foto del centenari a la plaça. Cal fer una crida a la presència de tothom!!!!
  – Andrés i Joan estan preparant la documentació que ha de servir a en Jaume Arnella per fer el romanço. L’hora per estrenar-lo està condicionada a l’ l’agenda d’en Jaume.
  – S’afegeix que Carlos Azagra i Encarna Revuelta facin l’auca del Centenari, basant-se en el romanço. Les primeres vinyetes podrien ser en Jaume cantant.
  – La confecció dels capgrossos va endavant i el que ens ensenyen és engrescador i innovador.
  – La Comissió aportaria a la Festa Major, el concert després de la presentació del diari. En Kiko està en contacte amb la gent del grup Datura.
  Aquest dia haurien d’estar enllestits els mocadors (500 unitats) del 100tenari i les xapes. Preu de venda està pendent del cost definitiu (Kiko).
 7. 25 de maig, cal especificar amb la Comissió de Festa Major el format de la Cercavila amb la participació de cotxes d’época.
 8. Juliol. Propossar la pel·licula “La Sombra del poder” (Barcelona, 1920) per Cinema a la Fresca. També Sinatra, on surt el bloc Fantasma, Pa Negre…?
 9. Banda Municipal, confirmat per districte, 14 de setembre. Per decidir el lloc.
 10. L’homenatge a Joan Brossa (28 de setembre) amb l’actuació de Pirates Teatre s’avança, per qüestions de llum, a les 6 de la tarda. En Joan ho comunicarà i els hi tornarà a dir que siguin ells amb l’ICUB qui assegurin tenir les infraestructures que necessiten.
  Sobre la possible presència d’en Perejaume cal recordar-ho (Joan) al Grup d’Història de Nou Barris.
  Per expo sobre Brossa i ofertada per la Fundació Joan Brossa i programada del 16 al 29 de setembre (Casal) no tenim resposta.
  Andrés en parlarà amb en Carles Sala i/o Carles Vicente. Aprofitant per recordar que no sabem res més de l’exposició a nivell de ciutat sobre Harry Walker i del historiador comissionat, Javier Tebar, que ens van dir que ens assignaven.
 11. 29 de setembre: ballada de sardanes, aportació de l’Agrupació Sardanista al Centenari, a la plaça Angel Pestaña.
 12. Recordar els altres actes organitzats des de fora de la Comissió: Caminada de la parròquia, Festa patronal de Santa Engràcia, Diada de basquet, diada esportiva i exposició del Poliesportiu, botifarrada popular del Futbol Sala…
  Trobareu les dates al “Programa 100tenari”.

7) Castellers de Barcelona, per problemes d’agenda, els hi és impossible venir al 2019.
Proposen una reunió per parlar-ne i passar-ho al 2020. En Joan es qui manté el contacte.
Es farà la proposta (Joan) a la Colla Castellera Jove de Barcelona, conscients que a aquestes alçades les colles ja tenen l’agenda plena per tota la temporada.

8) L’Elia s’encarrega de parlar amb els que fan els bols del Festival de Sopes per estudiar disseny i pressupost de plaques commemoratives per regalar als col·laboradors.

9) S’han preparat 15 làmines per explicar de forma entenedora i entretinguda els 100 anys del barri a l’escoles i que busquen l’interactuació de la mainada.
S’han provat amb alumnes de Victor Català (15 de febrer) i el material ha funcionat de forma satisfactòria.
Els dies 25 de febrer es portaran a l’escola Prosperitat, 25 nens de 8 anys i 25 de 9 anys. El 27 es farà un petita passejada pel barri.
Perqué quedi constància de tota la feina i dels actes del Centenari cal fer una “carpeta” amb fotografies. Cal que algú se n’encarregui!

10) Diari de la Festa Major: es planteja reduir la tirada de 9.000 exemplar a 8.000. Andrés trucarà per veure la diferència de preu. Demanarà pressupost per una separata dedicada al Centenari, per tenir-la a finals d’any.

11) Carlos Izquierdo, amb contacte amb la Laura, insisteix en que se li digui les infraestructures que necessitem. Impossible sense saber la disponibilitat econòmica!

12) Andrés Naya explica que la regidora li ha avançat la proposició de la medalla d’or de la ciutat vinculant, Associació i centenari.

13) Segueixen les feines de recerca (Mercè Abeyà, Andrés, Joan, Alberto) especialment centrades en la Cooperativa de la Habitación Barata. Consultes a biblioteques, Fundació Roca i Galès, documentació digitalitzada, Arxiu Municipal de Sant Andreu…

Propera reunió: Dissabte, 16 de març de 2019 a les 12’00 h. del migdia i al Casal de barri